Благодарение на оптимизма за iPhone: Apple близо до борсов рекорд

Тим Кук обяви, че стартът на продажбите е "много силен"

02.10.2019 | 16:01 Редактор: Василена Василева
Благодарение на оптимизма за iPhone: Apple близо до борсов рекорд

При сегашните си нива акциите са с около 2,5% под абсолютния връх за компанията, достигнат година по-рано.

Скорошният оптимизъм беше породен от положителните коментари от страна на главния изпълнителен директор Том Кук, който даде интервю за германския вестник Bild на 30 септември. Кук посочва, че продажбите на iPhone 11 имат "много силен старт" и той "не би могъл да е по-щастлив" от старта.

Очаква се Apple да отчете резултатите си за своето фискално четвърто тримесечие на 30 октомври, а анализаторите прогнозират, че в рамките на периода тя ще продаде 41,9 млн. броя iPhone, сочи оценка на Bloomberg MODL. Това представлява 14,5% спад на годишна база. Продуктът е ключов за компанията, а според данни, събрани от Bloomberg, над 60% от приходите на Apple за 2018 г. са дошли от устройството.

Коментарите на Кук изглежда потвърждават ранните прогнози на анализаторите. Evercore ISI писа, че според проучване, което е провела, резултатите са били „сравнително положителни" и допълва, че това е „изненадващо, че въпреки опасенията за слабия цикъл, 40% от респондентите се интересуват от покупката на нов iPhone”. Това ниво „съответства или е малко по-добро" от тенденциите през годините, коментира анализаторът Амит Дараяни. По думите му резултатите от проучването "засилват увереността ни, че Apple може да надмине очакванията".

В понеделник JPMorgan написа, че продуктовият цикъл на Apple за 2019 г. е "по-силен от очаквания", a миналата седмица UBS определи търсенето на iPhone като "добро" и написа, че търсенето на най-новата версия "изглежда силно поне в САЩ".

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg