В Банско има над 500 ресторанта, кои от тях са най-атрактивните?

Зимният ни курорт привлича хора от цял свят

01.10.2019 | 10:00 Редактор: Василена Василева
В Банско има над 500 ресторанта, кои от тях са най-атрактивните?

Сгушен в полите на Пирин, Банско е китно планинско курортно градче с чудесни природни гледки и благоприятни климатични фактори, които предразполагат за развитието на зимните спортове и създават чудесни условия за целогодишен туризъм. Банско привлича хора от цял свят и определено има какво да им предложи. Градчето е и една от топ 10 кулинарни дестинации на Балканите. Със своите над 500 заведения за хранене, включително ресторанти и механи в типичен български стил и такива, които предлагат ястия от най-високия клас на съвременната фюжън кухня. През последните години тук се появиха наистина реномирани топ ресторанти от световна класа, благодарение на които Банско вече може да предложи на гостите си и най-изисканите специалитети, способни да задоволят туристи с изключително изтънчен вкус и най-големите познавачи.

Банско ще ви очарова със своите механи, където покрай камината може да се похапне традиционна българска кухня и ястия, типични за този регион. Сред най-характерните за Банско ястия са месните изкушения като чеверме, капама и всякакви агнешки ястия, както и чомлекът (нещо като картофена яхния с месце, печена в гърненце на плоча). От типичните за града сладки можете да похапнете, например, кукурини – малки пържени розички от тесто, поръсени със захар и украсени с малко плодче в средата.

Както подобава на всеки зимен курорт, в повечето заведения за хранене в Банско има камина, край която зимно време  можете да поседнете със своето семейство и приятели. Това е незаменим начин да прекарате една уютна вечер, като опитате както българска национална кухня, така  и топ световни и фюжън ястия и специалитети. Зависи от вкусовете ви, в Банско ще намерите най-хубавите пици и автентична паста, както и био храна, в чието качество и свежест бързо ще се уверите и сами. Деликатеси като тартар и блек ангъс карпачо или тигрови скариди по средиземноморски ще превърнат вашата вечеря в незабравимо изживяване. В някои от ресторантите  ще ви предложат  да наблюдавате на живо приготовленията на поръчаните ястия. Ако се разтърсите от сега, можете да намерите чудесни оферти за прекарване на коледните и новогодишните разници. И най-претенциозният вкус би бил задоволен, при това, порад иранните резервации, може да попаднете на добри отстъпки.

Ако се поразходите из курорта, ще откриете и възможности да опитате специалитети на швейцарската и френската кухня, които ще нахранят сетивата ви с финес и богати аромати. При това без да пътувате до тези екзотични страни. Ако сте почитател на сирената, сигурно ще откриете всякакви сирена – рокфор, бри, камембер и т.н., разбира се, и добро вино, и колбаси. А може би просто ще потърсите къде сервират фондю - типичният за Алпите метод на термична обработка на сирената, поднесени зрелищно с хапки хляб и различни мезета. В Банско това ястие се поднася с микс от български и швейцарски сирена, както и с риба или пък с месо с алпийски хляб на кубчета, мариновани лукчета и туршия, или пък бонфиле и домашни телешки наденички, изпечени на гореща плоча. Тук знаят кулинарните тайни и най-големите тънкости на всяко малко френско и швейцарско градче и знаят как да ги поднесат на вашата трапеза, прецизно изпълнени и стилно аранжирани, така, че истински да им се насладите. А за десерт ви очакват най-различни сладки изкушения и други сладкиши по рецепти от Алпите.

В Банско туристите имат реалната възможност да се отдадат на вълнуващи приключения от света на кулинарията, които могат да открият за пръв път именно тук. Италианският ресторант „Леонардо“, част от 5-звездният комплекс „Лъки Банско“, предлага за вашата прехрана и удоволствие както традиционна българска, така и италианска и топ фюжън кухня на световно ниво. Съвсем наблизо, в същия комплекс, можете да откриете и царството на фондюто в едноименния ресторант, където майсторите готвачи ще се погрижат за вашето чудесно прекарване и сигурно бъдещо завръщане в Банско. И двата ресторанта са приготвили за своите редовни гости специални изненади за предстоящия нов зимен туристически сезон.