Subaru става част от Toyota

Двете компании разширяват сътрудничеството си

28.09.2019 | 10:38 Редактор: Василена Василева
Subaru става част от Toyota

Компаниите Toyota и Subaru ще разширят сътрудничеството си, като се договориха за взаимна покупка на акции. В рамките на новия алианс Toyota ще увеличи своя дял в Subaru до 20%, като в перспектива по-малкият от двата производителя ще стане филиал на по-големия.

В съобщението си до медиите двете компании подчертаха, че създаването на алианс е отговор на най-голямата трансформация в историята на автомобилната индустрия. По този начин те ще си разделят разходите за бъдещи разработки, като тази стратегия вече е факт. Двете компании ще разработят съвместна платформа за модели на ток, като Subaru ще осигури технологиите от системата за задвижане на четерите колела, а Toyota ще отговаря за електрификицацията, пише Automedia.bg

В рамките на новия алианс Toyota ще увеличи процента на акциите си с право на глас от сегашните 16,83 на 20%. На свой ред Subaru ще трябва да закупи акции от партньора си на еквивалентната сума, като тя не може да превиши 80 млрд. йени (741,6 млн. долара). Освен това, Subaru ще получи статут на "дъщерна" компания на Toyota.

Сътрудничеството между двата японски производителя стартира през 2005 г., като се задълбочи със съвместната разработка на спортна кола със задно предаване. Тя се продаваше като Toyota 86 и като Subaru BRZ. Най-големият акционер в Subaru е именно Toyota, а след това се нарежда тръстът The Master Trust Bank of Japan, който притежава 7,57% от акциите.

Снимка: Toyota

Харесайте страница ни във Facebook ТУК