България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майстори на импровизацията мерят сили на Импро фестивал

Най-добрите групи правят по едночасови представления

19.09.2019 | 10:55 Редактор: Ивет Арабова

Напук на общоприетото схващане, че хората трябва да се стараят да потискат своята спонтанност и да не се доверяват на първоначалния импулс, съществува група от инакомислещи творци, които развиват своите моментни хрумвания и ги превръщат в стойностен театрален продукт.

Сборният пункт на тези хора за четвърта поредна година е София, а причината майсторите на импровизацията да обменят опит е международен фестивал, посветен на тъмната и светлата страна на комедията. 

"Фестивалът се провежда за четвърта поредна година, не само от Европа има участници - имаме международно присъствие и от Тел Авив, и от Лос Анджелис. Това е групова импровизация, най-добрите майстори правят по един час представления. Спонтанното се ражда от събиране на енергии", разказа създателят на "ШиЗи Импро театър" Златин Цветков в "България сутрин".

"Всяка вечер имаме много опитни групи - една вечер могат да играят комедийно, а друга мрачно, тъмно представление с черен хумор. В понеделник и вторник ще бъдат българските групи. Самите групи играят, публиката дава начало - има акапелни импровизации. Всяко представление е спонтанно само за себе си", каза още Цветков.

От думите му стана ясно още, че публиката предлага всякакви неща, а най-опитните могат да играят с всеки. Предлагат и уъркшоп с човек, който ще прави 15-минутна импровизация с някого от публиката.

"Енергията на хората, които се занимават с това, е много отворена и позитивна. Богатството е, че когато имаме различни култури, събираме гледни точки и хуморът става интернационален", сподели Златин Цветков пред Bulgaria ON AIR.

"Водим курсове, преподаваме на хора, които искат да се занимават с това. Изключително много комици в САЩ са именно импровизационни актьори. Това не са професионални актьори. В импровизацията няма грешка - вплита се в историята и става основна част от нея", коментира Цветков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК