Отрицателните лихви - риск, невиждан досега от инвеститорите

Ключовото нещо, към което трябва да се придържаме, е съмнението, посочват анализатори

14.09.2019 | 21:45 Редактор: Василена Василева
Отрицателните лихви - риск, невиждан досега от инвеститорите

Акциите са надценени, а американските акции - особено много. Цените им са необичайно високи в сравнение с корпоративните продажби, печалби, активи, и спрямо брутния вътрешен продукт (последното е любимата мярка на Уорън Бъфет), пише Мерин Самърсет Уеб за Financial Times.

Така че не бива да ги купувате Това е трудно да се оспори. И затова последната оценка на групата за стратегии GMO за вероятната седемгодишна възвръщаемост на акциите е толкова мрачна: те очакват отрицателна възвръщаемост от 3,8% за големите американски акции и минус 1% за малките.

В глобален план може да станем свидетели на малка положителна възвръщаемост. Но GMO прогнозира, че ще трябва да вложите голяма част от парите си в рискови акции на стойността от развиващите се икономики, ако искате да спечелите доходност, която се доближава до дългосрочната средна реална възвръщаемост от американските акции в размер на 6,5%.

Всичко изглежда много ясно. Но не е, защото най-причудливият финансов експеримент в света, отрицателните лихви, продължава. Европейската централна банка вече ще начислява на банките лихва от минус 0,5% върху депозитите им при нея. Швейцарската национална банка пък прилага лихва от -0,75%.

Цялата статия четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК