Стотачките в долари са най-популярната банкнота в света

Голяма част от тях обаче се намират извън САЩ

31.08.2019 | 17:55 Редактор: Ивайло Николов
Стотачките в долари са най-популярната банкнота в света

Бенджамин Франклин е най-популярният човек в света в момента. От 2017 г. банкнотите с неговия лик са се превърнали в най-масовата банкнота в обращение в света, слагайки край на хегемонията на еднодоларовата банкнота през последните 20 години, съобщава испанският вестник El Pais.

По-конкретно банкнотите от 100 долара в обращение са се удвоили от световната финансова криза насам, като са надхвърлили 13 млн. броя, става ясно от статия в списание Finance&Development на Международния валутен фонд.

През 1998 г. класацията на най-популярните валути в света беше по-различна. Първото място се заемаше от еднодоларовата банкнота с близо шест милиона броя в обращение, следвана от 20-доларовата банкнота с 4,5 млн. броя, а третото място беше за банкнотата от сто долара с три милиона банкноти в обращение. Банкнотите от два, пет, десет и петдесет долара по онова време не надхвърляха два милиона броя.

През последните две десетилетия обаче банкнотите от сто долара в обращение са регистрирали най-голям ръст от 333%. През 2008 г., малко след началото на световната финансова криза, банкнотата надмина по популярност тази от 20 долара, но са й били необходими още десет години, за да се изкачи на първото място.

Голяма част от банкнотите от 100 долара в обращение обаче се намират извън САЩ. Почти 80% от 100-доларовите банкноти и над 60 на сто от всички американски банкноти, се намират извън страната, докато през 1980 г. това се е отнасяло за едва 30% от американските банкноти, сочат данни на подразделението на Федералния резерв в Чикаго.

Причините за нарастването на търсенето са две – от една страна недоверието в местната валута, а от друга – връзката между банкнотите с висока номинална стойност и незаконната дейност.

Четете още на Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 1 месец
Вярно ли е, че в Азия не вървят емисии по-стари от 2008 г.!? Сигнализирай за неуместен коментар