Търсенето на скъпи жилища в Австралия и Нова Зеландия бележи ръст

Най-големият китайски сайт за имоти в чужбина е регистрирал повишение с 50%

27.08.2019 | 23:17 Редактор: Василена Василева
Търсенето на скъпи жилища в Австралия и Нова Зеландия бележи ръст

Запитванията от хонконгски купувачи за скъпи жилища в Австралия и Нова Зеландия са се увеличили заради антиправителствените протести в града, които карат заможни инвеститори да търсят убежище другаде, сочат данни на брокери на недвижими имоти, цитирани от Ройтерс.

Джейми Ми, партньор в базираната в Мелбърн компания Kay & Burton, казва, че имотната агенция получава около една трета повече запитвания от обичайното от купувачи от Хонконг, като повечето от тях се насочват към луксозни имоти на цена над 5 млн. австралийски долара (3,4 млн. щатски долара).

Според нея протестите в Хонконг са ускорили мотивацията през последния месец на богатите купувачи да търсят жилищни имоти, в които да насочат парите си.

Juwai.com, най-големият китайски сайт за имоти в чужбина, е регистрирал повишение с 50% на запитванията от Хонконг за австралийски имоти през последното тримесечие.

"В настоящата среда Австралия изглежда като безопасно пристанище – едновременно на удобно близко разстояние и достатъчно далече от дома", казва изпълнителният председател на Juwai.com Георг Чмиел. Закупуването на имот в Австралия и Нова Зеландия не предоставя местожителство на инвеститорите от Хонконг.

Редица брокери на недвижими имоти казват, че запитванията за закупуване на имот вероятно идват от заможни чужденци, които вече са получили разрешение да живеят в Австралия или Нова Зеландия и вероятно планират стратегия за напускане на Хонконг.

Продължението на статията можете да прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК