39 млрд. литра бира са произведени в ЕС за изминалата година

Германия е водещ производител, а Холандия - водещ износител

02.06.2019 | 16:00 Редактор: Ралица Братанова
39 млрд. литра бира са произведени в ЕС за изминалата година

Миналата година в Европейския съюз са били произведени 39 млрд. литра бира със съдържание на алкохол. Произведената бира в съюза се е равнявала на около 76 литра на човек, съобщава европейската статистическа служба Евростат. Тя публикува статистиката си по повод Международния ден на бирата, който се отбелязва днес.

Освен това през 2018 г. в ЕС са били произведени над 1 млрд. литра безалкохолна бира или с по-малко от 0,5% съдържание на алкохол.

Две трети от алкохолната бира в ЕС е дошла от шест страни членки. Германия е била водещият производител през 2018 г. с 8,3 млрд. литра, или 21% от общото производство в ЕС. С други думи около една на всеки пет алкохолни бири, произведени в ЕС, са идвали от Германия.

След нея се нареждат Великобритания, Полша, Испания, Холандия с и Белгия.
 
Холандия е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2018 г. Това превръща страната в най-големия износител на напитката сред страните членки на ЕС, като след нея се нареждат Белгия и Германия с по 1,6 млрд. литра, Франция с 0,6 млрд. литра и Великобритания с 0,5 млрд. литра.

Пазарът на алкохолни бири, които не са произведени в страна членка на съюза, е малък. Тук лидер е мексиканската бира с внесени 250 млн. литра през 2018 г., или 52% от общия внос на бири от страни извън ЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК