Слагат математика Алан Тюринг на банкнотата от 50 паунда

Той е един от най-големи британски учени, разбил е кода "Енигма" през Втората световна война

15.07.2019 | 22:54 Редактор: Бойко Димитров

Ликът на британския математик Алън Тюринг ще бъде поставен на новите 50 британски паунда. Той е сред учените с най-голям принос за развитието на компютърните науки. Тюринг е най-известен обаче с успешното разшифроване на т.нар "Енигма код" на германските военноморски сили през Втората световна война.

Голямата чест за Алън Тюринг идва повече от 60 години след смъртта му. Математикът е избран от дълъг списък, включващ имената на близо хиляда изявени учени. 

"Работата му е ключ към невронните мрежи, които се използват днес в диагностика на ракови заболявания, в самоуправляващи се автомобили. Тя ще намери приложение и в бъдеще във все още неоткритите технологии", заяви един от шефовете на "Bank of England" Марк Карни. 

Приносът на Тюринг към съвременната цивилизация безспорно е впечатляващ. Той е смятан за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект. За широката публика обаче той е най-разпознаваем като човекът успял да разшифрова кода на нацистката машина "Енигма", с която по време на Втората световна война немците защитават информацията си. 

Въпреки заслугите му, само няколко години след края на войната - през 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Две години след това умира. Дълго време потомците на Тюринг водят битка, за да го реабилитират. През 2009 година министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК