Убитият чернокож в Шарлът предизвика извънредно положение

По време на протестите има един прострелян, както и ранен полицай

22.09.2016 | 11:59
Убитият чернокож в Шарлът предизвика извънредно положение

Заради загинал чернокож, застрелян от полицай, в американския в град Шарлът, щат Северна Каролина, бе обявено извънредно положение, след като избухнаха безредици.

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават втора поредна нощ, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

По информация на полицията мъжът е имал оръжие и е отказал да изпълни нарежданията на служител на реда, но близките на убития твърдят, че не е бил въоръжен и е държал книга, а не пистолет.

По думите им полицаите са подменили книгата в ръката му с оръжие. 

В началото протестът беше мирен, но скоро прерасна в насилие, когато събралите се, чупиха колите на полицията и хвърляха камъни срещу служителите на реда. 16 полицаи бяха ранени, както и неуточнен брой протестиращи.

Полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсна демонстрантите в сблъсъците.

По време на протестите има един прострелян, както и ранен полицай.

"Когато бял размаха пистолет срещу полицай, единственото нещо, което прави полицията е да разговаря с него. Но когато подобно нещо се случи с чернокож, той обикновено бива застрелян", споделят присъстващи на протеста.

В знак на протест студенти от университета в Шарлът легнаха на земята в знак на протест срещу полицейското насилие.

Решението за въвеждане на извънредно положение ще даде възможност на властите да разположат в града части на Националната гвардия и щатски пътни полицаи, които да помогнат на градската полиция да овладее ситуацията.
 
Докато трае разследването полицаят, застрелял мъжа, е освободен от работа . Самият той е чернокож. Той и негови колеги били изпратени да заловят заподозрян. 

Тогава видели Кийт Ламонт Скот. Той седял в колата си, но според полицията отказал да остави оръжието, което държал в ръка. 

В знак на солидарност протести имаше и в Ню Йорк.