Втора нощ на протести в Милуоки срещу полицейското насилие

Губернаторът на щата обяви извънредно положение

15.08.2016 | 14:25 Редактор: Ирина Георгиева
Втора нощ на протести в Милуоки срещу полицейското насилие

Изстрели и нови безредици в Милуоки. За втора поредна нощ около 100 души излязоха на протест срещу полицейското насилие по улиците на американския град. Губернаторът на щата Уисконсин обяви извънредно положение. Напрежението ескалира, след като в събота полицай застреля 23-годишния чернокож Силвил Смит, опитал да избяга по време на проверка на автомобила му.

Запалени автомобили, изпочупени полицейски коли и витрини на магазини и банки при продължаващите протести срещу полицейското насилие срещу чернокожи в Милуоки. 

Напрежението ескалира при опита на полицията да разпръсне събралите се в квартал Шърмън парк протестиращи - един от най-бедните и престъпни квартали на града. Демонстрантите отвърнаха с камъни и бутилки. Един полицай е бил ранен, след като предното стъкло на патрулен автомобил е било счупено с камък. Съобщава се за десетки арестувани. Ранен е и един цивилен, който е откаран в болница. Властите не уточняват дали пострадалият е участвал в протеста.

"Всички, които участват в тези безредици, чернокожите, трябва да осъзнаят, че това, което правят, не помага на общността, никак даже. Трябва да изградим връзка с полицията. С белите полицаи, въпреки че полицаят, който уби 23-годишното момче, беше чернокож", коментираха властите.

"Това, което се случи снощи е нещо безпрецедентно за града. Никога не съм виждал нещо подобно в съзнателния си живот в Милуоки. За всеки един полицай и пожарникар тук, това беше нещо невиждано в тяхната професионална кариера. Горд съм с тях за начина по, който те реагираха", заяви кметът Томас Барет.

Въпреки насилието от полицията обявиха, че Националната гвардия не е призована да се намеси за връщането на реда. 

Случаят със застреляния в Милуоки Силвил Смит по време на полицейска проверка е поредният, който предизвиква масови изблици на недоволство от страна на афроамериканската общност в страната.