fallback

Ким Чен-Ун внесе драстични промени в правителството на Северна Корея

Той назначи нов президент и нов министър-председател

12.04.2019 | 14:29 Автор: Зорница Костадинова

Драстични промени в правителството на Северна Корея. Ким Чен-Ун утвърди статуса си като лидер на страната, след като назначи нов президент и нов министър-председател. 

На този фон, Доналд Тръмп прояви желание за трета среща със севернокорейския лидер.

Съвсем очаквано, севернокорейският лидер Ким Чен-Ун беше преизбран за председател на Държавния съвет. Изненадата, обаче, дойде след като парламентът на страната избра нов формален държавен глава и нов премиер на страната. 

Мнозина смятат, че чрез тази "чистка" в правителството, Ким Чен-Ун допълнително затвърждава властта си. 

Новият президент на страната Чхуе Рьон Хе, който през 2017 година е включен в могъщата партийна Централна военна комисия, придобива все по-голямо влияние. 

А на мястото на досегашният премиер Пак Пон Джуе застава Ким Дже Рьон. 

Междувременно, по време на среща с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, Доналд Тръмп подчерта, че се надява на нови срещи със севернокорейския лидер. 

"Постигнахме голям прогрес и имаме страхотни отношения със Северна Корея. Опознах Ким Чен Ун добре и го уважавам. И се надявам, че след някакво време ще се случат много грандиозни неща. Смятам, че Северна Корея има огромен потенциал. И ще обсъдим възможни бъдещи срещи с Ким Чен-Ун", заяви американският президент. 

Предишната среща на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея се състоя във виетнамската столица Ханой. Разговорите, обаче, се провалиха, след като двамата не можаха да постигнат съгласие.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback