Цецка Цачева: В социологията има много политика

Кандидатът на ГЕРБ заяви, че ако бъде избрана за президент, няма да толерира действията на една или друга политическа партия, ако те не отговарят на установения ред

02.11.2016 | 10:45 Редактор: Мария Аладжова
Цецка Цачева: В социологията има много политика

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

С наближаването на президентския вот все повече нови проучвания за нагласите на избирателите се появяват в публичното пространство. Резултатите от последното такова, направено от "Маркет линкс", посочват, че при балотаж днес кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще загуби не само от подкрепения от БСП кандидат-президент ген. Румен Радев, но и от кандидата на обединените патриоти Красимир Каракачанов. 

"В кампанията се следят изследванията, но това е приоритет на онези членове в моя щаб, които са политолози и социолози. За мен са важни срещите с гражданите на България, с хората. Мисля, че някъде в тази социология поне една нула е изпусната, но на 6 ноември ще бъде ясен резултатът", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Цачева.

"Не, че социологията не е сериозна като наука, аз уважавам експертите в тази област, но и там има много политика, като всичко, което се случва в една предизборна кампания".

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев кандидатът за "Дондуков" 2 увери, че гледа на президентския пост като на отговорна и безпристрастна позиция, нетолерираща една или друга политическа сила. По думите на Цачева именно тя е подходяща да стане следващият държавен глава на България, защото непрекъснато е пред камерите и хората я познават. 

"Никога не съм толерирала една политическа сила, една парламентарна група, включително и моята - най-голямата парламентарна група. Дори и сега ми казват, че една идея по-строга съм била, но това е необходимо, за да се спазва правилникът. Мога да дам не малко примери, в които аз съм била достатъчно аргументирана, прекъсвайки и премиера, когато се е явявал на парламентарен контрол, тогава, когато не е спазвал правилника", посочи Цачева.

"Била съм и критикувана, била съм посочвана с пръст от моя лидер в НДК на партиен форум пред 6000 активисти заради това, че съм гласувала по различен начин, но и днес, ако трябваше да го направя, щях да го направя по същия начин", увери тя.

Кандидатът на ГЕРБ отбеляза още, че в последните 27 години България живее във времена на възраждащи се политически традиции и с това обясни нападките от другите политически сили, които също участват в надпреварата за гласовете на избирателите.

Що се отнася до казуса с АЕЦ "Белене", Цачева коментира: "Когато 2009 година влязох в политиката, без да познавам параметрите, по които се случва този проект, аз също съм разсъждавала, че това е един голям проект, който може да открие работни места. Но не само това е важното за един проект, а поредица въпросителни след това - с какви средства ще бъде изграден, може ли държавата да си го позволи, има ли обоснован икономически проект, като такъв ли е започнал той... Това е един политически проект, без икономическа обосновка, ако имаше такава, правителствата преди нас щяха да го направят необратим", заяви тя.