Богатите стават по-богати, а данъците им по-ниски

Първите 26 най-богати хора в света притежават половината пари на планетата Земя

21.01.2019 | 21:57 Редактор: Иван Берберов
Богатите стават по-богати, а данъците им по-ниски

Увеличава се икономическото неравенството между хората. Двадесет и шестимата най-богати в света притежават авоари, равняващи се на общото финансово състояние на най-бедните 3 милиарда души на планетата. Стряскащите данни бяха разпространени от организацията "Оксфам". Още по-впечатляващото е, че тези 26-ма най-богати хора разполагат с толкова, колкото половината население на Земята.

На фона на нарастващата бедност в редица страни през изминалата година, общото богатство на милиардерите се увеличавало с над 2 милиарда и половина долара всеки ден. Ако милиардерите плащат само с половин процент повече данък, парите биха стигнали за образованието на 262 милиона деца, изпаднали от системата, и за здравни услуги на над 3 милиона души. 

Въпреки че броят на богатите расте – в глобален мащаб те плащат по-ниски данъци. Така, най-високата ставка на данъка върху доходите на физическите лица в богатите страни е спаднала от 62% през 70-те до едва 38% през 2013 година. В  като Бразилия - най-бедните 10 процента от населението всъщност плащат по-високи данъци като дял от приходите си.