Навръх Нова година: Оставиха туристи да мръзнат пред хижата на Черни връх

От туристическото дружество вероятно ще прекратят договора на хижарите

03.01.2019 | 19:25 Редактор: Василена Василева
Навръх Нова година: Оставиха туристи да мръзнат пред хижата на Черни връх

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019 там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх. 

Историята стана популярна от социалните мрежи.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг в планината. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне. 

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия. 

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат спасителите. 

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е откючена 24 часа, 365 дни в годината. 

От туристическото дружество тепърва ще решат какво да предприемат заради нарушения договор. За Bulgaria ON AIR оттам обясниха, че вероятно ще прекратят договора на хижарите.