Изпълнено предизвикателство: Събраха над 5000 книги за ЧитАлнЯта

64-годишен мъж стана читател на годината във филиал "Студентски" на Столичната библиотека

23.12.2018 | 15:15 Редактор: Тодор Петров
Изпълнено предизвикателство: Събраха над 5000 книги за ЧитАлнЯта

Изпълнено е предизвикателството на ЧитАлнЯта в Градската градина в София да съберем 2019 нови книги за библиотеките до края на годината. Вече са събрани над 5000 книги, които ще се озоват в читалните на регионалните библиотеки в страната.

Всички, които се включат в кампанията, ще получат безплатна читателска карта, както и специален подарък. Все още имате възможност да се включите и вие, като донесете книга в ЧитАлнЯта. Единствените изисквания са книгите да са издадени в последните 10 години и да са на български език.

Може да са научна, художествена или детска литература. Идеята е бъде обновен фондът на библиотеките в страната и да могат повече хора да се докоснат до съвременната литература. 

В края на миналата седмица студентският филиал на Столичната библиотека раздаде наградите за читател на година. Човекът, който е взел и прочел най-много книги от филиал "Студентски", се казва Олег. 64-годишният бивш държавен служител получава първата награда в живота си именно от библиотеката. 

Боян е другият читател на годината. И получава тази награда не за първи път. През годините той е открил в регистрите няколко книги, които не са върнати, намерил ги е в антикварни книжарници, купил ги със собствени средства и ги дарил на библиотеката. 

5-годишният Борко пък получи наградата за млад читател. Той вече знае, че "лошите" герои в книгите са по-интересни и многопластови от добрите. 10 хиляди читатели са намерили най-тихите и верни приятели сред 130 000 книги и материали, попаднали в техните ръце.