Горна Оряховица няма да получи средства от ЕС за борбата с мръсния въздух

Само за последното денонощие нивото на финни прахови частици в града е било два пъти над нормата

07.12.2018 | 19:25 Редактор: Василена Василева
Горна Оряховица няма да получи средства от ЕС за борбата с мръсния въздух

Горна Оряховица няма да получи европомощ, въпреки че от години е градът с най-мръсен въздух у нас. Според кмета на общината до тази ситуация се е стигнало след като служители на еко министерството не са попълнили коректно данните, подадени от общинската администрация. Той е подал и жалба срещу решението на Комисията за наблюдение по оперативна програма "Околна среда".

Само за последното денонощие нивото на финни прахови частици в Горна Оряховица е било два пъти над нормата. Жителите на града признават, че осъзнават, че дишат мръсен въдух заради масовото отопление на твърдо гориво, но въпреки това за по-голямата част е невъзможно да си позволят по-екологична алтернатива. 

В същото време държавата трябва да разпредели близо 112 млн. лева европейски средства за справяне с проблема с мръсния въздух между седем български общини, но община Горна Оряховица не попада в класацията. 

Кметът е категоричен, че в програмата, с която общината е кандидатствала, ясно е било посочено, че именно битовото отопление е основен фактор за замърсяването на въздуха в града. А по думите му тя е била одобрена от министерството.