Палиш колата, излизаш да изчистиш снега... миг невнимание и тя изчезва

От СДВР отбелязват ръст на кражбите на автомобили "на ключ"

06.12.2018 | 14:10 Редактор: Велислав Филипов
Палиш колата, излизаш да изчистиш снега... миг невнимание и тя изчезва

От СДВР отбелязват ръст на кражбите на автомобили "на ключ ", при които собствениците са оставили колата си запалена, докато чистят снега, или ключът е бил на стартера. Само за няколко седмици са откраднати 4 коли.

Центъра на София по обяд, шофьор почиства колата си от натрупалия сняг. Решава да остави двигателя включен, за да може след това да тръгне, когато в колата е топло, а двигателят е загрял. Когато се прибира за няколко секунди в блока обаче го очаква изненада - случаен минувач му отмъква колата, след което се разминава на косъм от сблъсък с две коли. 

Ситуациите с чистене на кола при запален двигател и с оставени на стартера ключове са честа покана за крадците. 

Петър Димитров е от Перник. Излиза на пазар с приятелката си и оставя колата си на паркинг с ключовете на стартера. Негови познати забелязали как колата му напуска паркинга. 

Петър пуска информация за кражбата във Facebook. Колата е намерена на другия ден от жена в района. 

За изминалия зимен сезон подобен тип кражби в София са 26, а за този - 4. От СДВР предупреждават да не оставяте колата си с включен двигател, а ключовете - на стартера. Ако пък пуснете информация за кражбата във Facebook не отговаряйте на предложения за откуп, защото няма да получите нито парите обратно, нито открадната кола.