Проект: НЗОК ще ни уведомява с СМС за извършените услуги

Някои медици намират това за излишно натоварване на болничния персонал – все пак някой трябва да обработва тази информация

24.11.2018 | 14:10 Редактор: Иван Берберов
Проект: НЗОК ще ни уведомява с СМС за извършените услуги

Националната здравноосигурителна каса обяви, че предстои да бъде въведена нова услуга с изпращане на СМС-и на пациентите за извършените им услуги. 

Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Така от Касата смятат, че ще бъдат спрени злоупотребите с данни на пациентите и източването на Касата. 

Медици от Пловдив обаче смятат, че този вид услуга няма да доведе до такъв ефект, а работата на здравните институции ще се усложни.

"За мен ще е едно допълнително натоварване на цялата система, тъй като трябва да има хора, които да отговарят, да изпращат тези СМС-и, да обработват тази информация", отбеляза д-р Аргир Аргиров - директор на УМБАЛ "Пловдив".

Директорът на пловдивската окръжна болница смята още, че и в този вид информационната система е достатъчно прозрачна и всеки пациент може да получи съответната информация за похарченото и без СМС.

Здравните експерти са на мнение, че този механизъм за известяване би улеснил пациентите. Пловдивчани са на мнение, че всеки ползващ услугите на Здравната каса, трябва да има отчетност за това, колко средства са похарчени за неговото лечение.

Поводът за идеята с СМС-известията са 500 писма до здравноосигурени лица, които Касата изпрати по-рано през годината. Според експерти, работещи в системата, този вид известяване би обхванало по-голям кръг пациенти, а времето за доставянето на информацията ще е значително по-кратко.