НЗОК ще плаща най-евтините лекарства при 12 скъпи лечения

Новата промяна разгневи пациентските организации

06.11.2018 | 21:40 Редактор: Иван Берберов
НЗОК ще плаща най-евтините лекарства при 12 скъпи лечения

Здравната каса ще плаща само най-евтините медикаменти при 12 скъпоструващи лечения. Промяната е факт от средата на миналия месец. Пациенти са категорично против новата лекарствена политика.

Вече 30 години Роза живее със заболяването ревматоиден артрит. Лекува се с биологична терапия, благодарение на която води нормален живот. Според нея новите критерии, по които Здравната каса ще плаща за лечение като нейното, са неефективни. 

По новите критерии ще бъдат третирани близо 7 хиляди пациенти, които се лекуват с 12 вида скъпоструващи биологични медикаменти за болести като артрит и псориазис. 

Според пациентски организации при избора на медикаменти трябва да се взима под внимание единствено оценката на здравните технологии. 

Няма да има санкции за лекарите, дори да не изпишат най-разходоефективното лекарство. Все пак от фармацевтичния бизнес са обезпокоени. Тъй като това ще доведе до доплащане или плащане на тези медикаменти, които досега са били реимбурсирани.

Промените ще засегнат всички новодиагностицирани пациенти, както и тези, на които им предстои смяна на терапията.

От Здравната каса са категорични – няма да се стигне до изтегляне на лекарства от пазара заради промените. Тъй като разликата в цените на лекарствата е в проценти, а не пъти.