Заради Brexit: Тереза Мей се бори с най-голямата криза в управлението си

Група от съпартийците ѝ обявиха, че готвят вот на недоверие

16.11.2018 | 19:38 Редактор: Василена Василева
Заради Brexit: Тереза Мей се бори с най-голямата криза в управлението си

Премиерът на Великобритания Тереза Мей се бори с най-голямата криза в премиерския си мандат. Проектодоговорът за развода с Европейския съюз провокира оставките на старши министри и бунтове в партията ѝ. Група от съпартийците ѝ обявиха, че готвят вот на недоверие. А водещи поддръжници на Brexit застанаха зад нея в битката за споразумението.

Членове на управляващата Консервативна партия са събрали достатъчно подписи, за да поискат вот на недоверие срещу Мей. Това съобщи телевизия "Sky News". 

А според изданието "BrexitCentral" процедурата по свикването на вота на недоверие вече е задействана. 

В пубилакация на в. "The Daily Telegraph" се намеква, че гласуването по вота може да се състои още в понеделник или вторник. 

Мей обаче се зарече, че остава премиер и отново защити споразумението. 

Политическата криза силно разтревожи и гражданите на Великобритания. Настроенията сред местните са разнородни. 

Някои искат оставка, а други смятат, че обстановката в страната може да се окаже добра възможност за втори референдум за Brexit.

Събитията от последната седмица са най-дълбоките политически сътресения във Великобритания от Суецката криза. Крайният резултат от драмата "Brexit" остава несигурен. 

Според медиите на Острова има няколко възможни сценария - одобрение на сделката, загуба на поста на Мей, Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение, както и нов референдум.