Повече от 100 доброволци се включиха във възстановката на операция "Деве баир"

При сражението от 1944 година малобройната българска армия отблъсква немските си противници

07.10.2018 | 09:22 Редактор: Ивайло Николов
Повече от 100 доброволци се включиха във възстановката на операция

Уникална историческа възстановка се състоя край кюстендилското село Гюешево. Повече от 100 доброволци и рядка бойна техника от Втората световна война пресъздадоха операция "Деве баир".

При боя между малобройната българска армия и германските сили през 1944 година, родните войници успяват да отблъснат противниците. 

В началото на септември 1944 година правителството на Константин Муравиев прекратява дипломатическите отношения с Германия. Немските сили, които са били разположени на територията на бивша Югославия започват да разоръжават, пленяват и изпращат в концлагери наши войници. 

Правителството на Муравиев изтегля българската армия от пограничния район и остава там само малобройна част в района на Деве баир край Гюешево. 

Ръководителят на операцията полковник Иван Бонев е носен на ръце от възторжените си войници и е награден с орден за храброст.

Месец по-късно е арестуван, защото отказал да служи на новата комунистическа власт. Полковник Бонев жестоко е репресиран по затвори и лагери, където е и убит. 

Вижте още в репортажа.