fallback

Държавата иска да контролира даренията, които получава църквата

Борисов и патриарх Неофит се срещнаха, за да обсъдят проектите за промени в Закона за вероизповеданията

04.10.2018 | 19:20 Автор: Ивайло Николов

Държавата иска да установи контрол върху даренията, които вероизповеданията получават от чужбина. Това стана ясно след спешна среща на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и архиереи от Светия Синод.

Повод за разговора станаха двата проекта за изменение на Закона за вероизповеданията, които парламента предстои да разгледа на първо четене.

Двете предложения вече са в комисия в НС. С тях за пръв път от 30 години в българския парламент има консенсус да се осигури финансиране на вероизповеданията. 

Заедно с това обаче трябва да се затворят и някои врати за външно влияние, обясниха депутатите. Светият Синод пък е против по-големите правомощия на дирекция "Вероизповедания" в МС, а според Конституцията държавата няма право да се меси в работата на църквата.

Министър-председателят и патриарх Неофит се разбраха, че държавата няма да иска религиозните общности да декларират пред Сметната палата банковите си сметки и даренията, които получават. Ще продължи да се отчита само как се разходва получената държавна субсидия. 

Относно анонимните дарения Светият Синод, правителството и депутатите се договориха за въвеждането на праг, над който получените средства ще се декларират. 

Пред Негово Светейшество Борисов е обещал, че държавната субсидия за вероизповеданията за следващата година ще е максимално допустимата – 15 милиона лева. С парите ще се увеличат заплатите на всички свещенослужители. 

Два са проектите за промяна на закона за вероизповеданията. Единият е общ между ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият е на Обединените патриоти. 

fallback
Още от Репортажи
fallback