Въпреки сривът на лирата – нова криза няма да има, вещаят икономистите

Цените в Турция засега са ниски, но скоро се очакват отново да се повишат

16.08.2018 | 21:42 Редактор: Иван Берберов
Въпреки сривът на лирата – нова криза няма да има, вещаят икономистите

След рекордния срив на турската лира, валутата на южната ни съседка бавно се стабилизира. От началото на седмицата обменните бюра у нас ограничиха, а други спряха да продават турски лири.

В някои клонове турска валута се предлага периодично, при лимит от 1000 лири. От началото на годината турската лира изгуби близо 40% от стойността си спрямо долара. 

Като в момента се търгува малко под 6 лири за долар. Въпреки рекордния срив, икономисти не вещаят нова финансова криза. У нас резкият спад ще се усети най вече при търговията. 

Цените на почивките в южната ни съседка обаче няма да паднат значително, защо хотелиерите там оперирали в долари и евро. 

Засилен интерес обаче се наблюдава при уикенд туризма с цел пазаруване. Пред луксозните магазини в Истанбул се извиха опашки от туристи, заради занижените цени на иначе скъпите стоки. 

В дългосрочен план обаче – цените в южната ни съседка ще скочат. Експерти съветват: Ако ни предстои пътуване до Турция, но не можем да се сдобием с лири – да закупим друга международна валута, а именно долар или евро, предаде Милена Енчева.