Медиите в САЩ погнаха Тръмп: Започна открит протест!

Вълната на журналистическото недоволство тръгна от "Бостън глоуб"

16.08.2018 | 22:29 Редактор: Иван Берберов
Медиите в САЩ погнаха Тръмп: Започна открит протест!

Над 300 медии в Съединените щати се включиха в открит протест срещу държавния глава и неговите непрестанни атаки срещу журналисти. Тръмп отговори, че медиите, които съобщават фалшиви новини са "опозиционна партия".

Обвиненията на Тръмп предизвикаха медийна революция в Съединените щати. Капката, която преля чашата на американските журналисти. И моментът, в който Доналд Тръмп обяви война на пресата. Сега медиите отвръщат на удара. 

"Медиите са под обстрел от собствения си президент. Война срещу пресата е война срещу демокрацията. Журналистите не са враг на народа. Г-н президент, спрете войната срещу свободната преса", това е посланието на над 300 американски издания, от десетки щати.

Вълната на журналистическото недоволство тръгна от "Бостън глоуб". Авторитетното издание призова медиите в цялата страна да публикуват официално изявление срещу Тръмп. 

Очакваше се да се присъединят стотина редакции. Реакцията обаче беше значително по-мащабна. В протеста се включиха мастодонтът "Ню Йорк Таймс" и дори британският "Гардиън". А хаштагът "Враг на никого" заля социалните мрежи. 

Включи се дори таблоидът "Ню Йорк Поуст", който открито подкрепя администрацията на Тръмп. Изданието написа: Мразете пресата колкото си искате. Ние ще продължим да пишем новини. 

Но добави: Ще успеем ли да внесем някаква промяна? Надали!

От началото на своя мандат като президент Доналд Тръмп заклейми редица американски медии с обвинения, че разпространяват фалшиви новини, наричайки журналистите "врагове на народа".

Според експерти от ООН подобни нападки засилват риска от насилие срещу репортерите.