Отново недостиг на инсулин в родните аптеки. Докога?

Животоспасяващото лекарство липсва вече месец в Ловеч, Свиленград, трудно се намира и в столицата

28.06.2018 | 19:19 Редактор: Василена Василева
Отново недостиг на инсулин в родните аптеки. Докога?

Недостиг на инсулин в аптеките у нас. Животоспасяващото лекарство липсва вече месец в Ловеч, Свиленград, трудно се намира и в столицата. А болните се опасяват, че ще останат без инсулин и през месец юли.

Георги е едва на годинка, когато лекарите откриват, че страда от диабет. 

"В началото беше в реанимация, защото състоянието му беше много тежко. Приемах, че както сиропа за температура. Вдига температура, аз му давам сироп, вдига захарта и аз му давам инсулин", споделя Люба Костадинова, майка на Георги.

Оказва се обаче, че действителността е далеч от представите. 

Но докато малкия Георги е късметлия и родителите му успяват всеки месец, понякога взимайки заем, да му набавят необходимия инсулин, други диабетно болни нямат този късмет.

Оказва се, че и в Ловеч също има проблем с намерането на инсулин. В малките аптеки лекарстовото не се зарежда, а големите понякога липсва.

А Причината за периодичния недостиг на инсулин е ясна - реекспортът, който се прави с медикамента. У нас той държи ниска цена, затова бива купуван от други държави и продаван на много по-високи цени.

Решение на проблема обаче според потърпевшите има.

По информация на Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата, при тях няма постъпили сигнали, касаещи липса или недостиг в лекарствоснабдителната мрежа на лекарствени продукти от групата на инсулина.