Сърна в безпомощно състояние беше спасена в Еленския балкан

Популацията там е висока, а животните живеят доста близо до хората в района

07.06.2018 | 19:23 Редактор: Ивайло Николов
Сърна в безпомощно състояние беше спасена в Еленския балкан

Край еленското село Мийковци хора се натъкват на сърна в безпомощно състояние. Вместо да подминат, те подават сигнал на спешния телефон, а благодарение на бързата реакция на горските всичко завършва с щастлив край.

Минути след като бил подаден сигнала за сърната на място отишъл горския стражар Иван Ников. Той открива едва дишащото животно. Иван успява да транспортира сърната до ветеринарната лечебница в Елена, където лекарят установил, че плодът й е починал, а състоянието й е критично. 

За щастие сърната реагирала на лечението и бързо успяла да се възстанови. След това единодушно горските лесничеи и лекарят решили да я пуснат в естествената й среда. 

В Еленския балкан това не е първият подобен случай, където популацията на сърните е висока, може би малко над нормалния запас. Част от сърните живеят много близо до хората, включително в града и по селата, покрай къщите.

За това и горските служители призовават хората, когато видят животно в безпомощно състояние, да подават сигнали на спешния телефон 112.