"Защо България реши да се сближи с Русия?", се питат руските медии

Като цяло оптимистично – така определя разговорите между Путин и Борисов "Газета.ru"

31.05.2018 | 14:27 Редактор: Велислав Филипов

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия приключи предсрочно. Още снощи той се прибра в София, ден по-рано от първоначално обявеното. 

След разговора между Борисов и Путин стана ясно, че Русия е готова отново да инвестира в изграждането на АЕЦ "Белене". Премиерът подчерта, че това трябва да стане на пазарен принцип. 

Борисов също така обяви, че Русия и Турция "нямат нищо против” продължаване на газопровода "Турски поток” в посока към България. Руският президент Владимир Путин заяви, че това, което са говорили с Борисов, са "напълно реални неща".

Руските медии отразиха по различен начин посещението на Борисов. "Защо България реши да се сближи с Русия“ – с такова заглавие отразява срещата в Москва руското икономическо издание "РБК". Отговорът гласи: "София не е получила достатъчна подкрепа от западните си партньори след отказа си от "Южен поток“ и АЕЦ "Белене“, което от своя страна е довело до разочарование на българите от водената от държавниците им външна политика".

Поради тази причина, според вестника, сега управляващите в София се опитват да водят по-прагматична политика, която да отразява не само европейските, но и собствените им интереси. 
Икономическото издание цитира анализатори, които се съмняват във възможностите на България да се превърне в газов хъб заради липсата на нужната инфраструктура. 

Като цяло оптимистично – така определя пък разговорите между Путин и Борисов "Газета.ru". Вестникът не пропуска да отбележи ироничните забележки на руския президент към българския премиер за това, че предишният опит за сътрудничество със София е струвал на "Газпром“ 800 милиона евро. Основното заглавие са думите на Борисов – "Русия винаги прощава“. 

Според цитираните от изданието икономисти отклоняването на тръба към България от втория газопровод от "Турски поток“ е възможно, но преди това трябва да се отговори на много други въпроси. 

"Подкупващото разкаяние на българския премиер“ – такова пък е заглавието на "Московский комсомолец“. За регионалния всекидневник Кремъл има интерес от включването на България в проекта "Турски поток“. Той ще позволи на Русия да се отблагодари на Сърбия и Унгария за лоялността им през годините.