Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

След Русия: Газоразпределителен център или транзитьори ще сме?

Борисов трудно би станал медиатор между Москва и ЕС, поясни Анастас Стефанов

30.05.2018 | 21:25 Редактор: Иван Берберов
След Русия: Газоразпределителен център или транзитьори ще сме?

След посещението на президента Румен Радев в Москва последва и това на премиера Бойко Борисов. Стана ясно, че Русия има интерес да участва в АЕЦ "Белене", както и че руско гориво ще потече и към нас чрез "Турски поток".

"Без съмнение и двете посещения предизвикаха сериозен отзвук. Трябва да ги разграничим. Създаде се битка на интерпретации в публичното пространство за ефективността на визитата на Радев. И двете посещения са добро нещо за държавата ни. Ние сме свързани както икономически, така и духовно с тази страна. Яростното противопоставяне не е в полза на страната ни", отбеляза политологът Анастас Стефанов. 

Посещението на Бойко Борисов предизвика редица въпроси, но един от по-забелязващите се е дали премиерът ще може да бъде балансьор между Русия и ЕС така, както беше за Турция. 

"Русия е по-сложен и мащабен геополитически субект от Турция. Трудно Борисов ще може да бъде медиатор между Москва и ЕС. Но може да се направи опит. Това дори като разговор беше немислимо преди едва няколко години. Европа не може да обърне гръб на Русия", обясни гостът в "Денят ON AIR". 

Според Стефанов тепърва предстои да видим конкретните договорености от провелите се срещи.

"Голямата новина е, че се повдигна темата с енергетиката. Тепърва ще се дава публичност на договореностите. Намекна се и за газовия хъб "Балкан". Предстои да се уточни дали ще бъдем газоразпределителен център или страна транзитьор", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора Стефанов подчерта, че в една демократична политическа система няма как да няма сблъсък между институциите.