България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борисов в Москва! Защо има напрежение между институциите?

С какво самочувствие отива премиерът в Русия – коментар на Антоанета Христова и Методи Андреев

30.05.2018 | 09:44 Редактор: Иван Берберов
Борисов в Москва! Защо има напрежение между институциите?

От особена важност в днешния ден е визитата на премиера Борисов в Москва. Президентът Румен Радев се изказа остро по адрес на Борисов ден преди срещата на министър-председателя с руския държавен глава Владимир Путин. 

Според Радев Бойко Борисов води държавата към автокрация и го упрекна, че търси неформални отношения с Русия, която иначе обявява за заплаха. 

"Когато има международна ситуация, в която се опитваме да препозиционираме положението на България, тогава институциите трябва да могат да се самоконтролират, така че всичко да изглежда в синхрон. Изключително смислено е визитата да започне от президента, а след това и премиера. Конфликтът между институциите е белег за лошата ни политическа култура", отбеляза политическият психолог Антоанета Христова. 

Според Методи Андреев, който е член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България и член на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", противопоставянето между институциите на президента и премиера е като в детската градина.

"Ако държавата ни беше нормална, нямаше да има това противопоставяне. И двамата имат огромно пречещо им его, и двамата имат комплекса "Путин". Русия подхожда към нас като равни. Премиерът трябва да отиде в Москва като председател на Съвета на ЕС, а не като Бойко Борисов. Русия ни има като средство за постигане на своите имперски цели", допълни той. 

В студиото на "България сутрин" Христова посочи, че Борисов отива в Москва със самочувствието на човек, който е направил успешен заход на международната политическа сцена, както и с подкрепата на ЕС. 

"Корупцията ни е огромна, няма върховенство на закона, военният бюджет намалява, няма да влезем в Шенген, защото сме криминална държава, няма да влезем в еврозоната, защото финансовата ни система няма да издържи. Дали Борисов ще използва гърба, който му дава ЕС или този на Волен Сидеров и останалите антисистемни партии - ще разберем днес", контрира Андреев.

"Борисов е прагматичен. От една страна има "Патриотите", които гарантират сега да няма избори и да има мандат, от друга страна имаш коалиционен партньор, който е цивилизован. "Обединените патриоти" са зависими от властта и поради това са управляеми", отвърна психологът пред Bulgaria ON AIR.

Цялата дискусия гледайте във видеото!