Атентатът на летището в Сарафово готвен поне два месеца

Бомбата отне живота на петима израелски граждани и българския шофьор на взривения автобус

16.05.2018 | 14:23 Редактор: Велислав Филипов
Атентатът на летището в Сарафово готвен поне два месеца

Атентатът на летището в Бургас преди 6 години е готвен поне два месеца. Това стана ясно на заседание в окръжния съд, където показания дават свидетели и вещи лица. Атентатът отне живота на петима израелски граждани и българския шофьор на взривения автобус.

Николинка Андреева е собственичката на хотел в Несебър. Шест дни преди кървавия терористичен акт, атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни наема стая. Два месеца преди атентата в Несебър квартира наема и един от помагачите на терориста. Отсяда при братовчед на Пламен Жеков. Той често разговаря с него. 

Днес беше разпитана и собственичката на фирма за коли под наем в Слънчев бряг, от която Мохамед Хюсейни наема автомобил. 

В съседство на взривения автобус частично изгаря и втори, собственост на Стойко Стойков. Той е на мястото на атентата 20 минути след взрива.

10 минути след атентата на летището в Сарафово пристига и колегата на загиналия шофьор на взривения автобус Мустафа Кьосов. 

Бомбата, взривена до автобуса, отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и на петима израелски граждани. 35 души бяха ранените. Подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан все още се издирват от Интерпол. Обвинението смята, че те са помогнали атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който загина при взрива.