Разпитаха екскурзовода, пострадал при атентата в Сарафово

Таксиметрови шофьори от Равда разказаха за срещата си с единия от терористите

06.02.2018 | 15:44 Редактор: Василена Василева
Разпитаха екскурзовода, пострадал при атентата в Сарафово

Първи свидетелски разкази по делото за атентатора на летище Сарафово. Таксиметрови шофьори от Равда разказаха за срещата си с единия от терористите. Пред съда даде показания и една от най-тежко пострадалите при взрива – екскурзоводката Данка Георгиева.

Атентаторът се е срещнал с двама таксиметрови шофьори в Равда, като е търсел превоз до летището. Бил е облечен с къси панталони, тениска и шапка, а шофьорите дори не са забелязали, че е носил и перука.

Екскурзоводът Данка Георгиева не видяла самия взрив, но чула силен звук, след който се озовала на земята, с лице в асфалта. Спасило я е това, че е била пред автобуса.

Оказа се, че на летището не е имало никакви мерки за сигурност. 

На 18 юли 2012 година при атентата на летище Бургас загинаха автобусният шофьор Мустафа Кьосев и петима израелски туристи. Над 40 души бяха ранени.

Израелски медии обвиниха българската прокуратура, че прикрива обявената за терористична организация "Хизбула", защото името ѝ не присъства в обвинителния акт за атентата в Сарафово.

Вчера гловният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма как организацията да бъде обвинена, тъй като извършителите са физически лица, а всичко останало са "въпроси на външна политика".

Репортаж на Ива Григорова