Съборът на ножари в Сопот блесна с мозаечен дамаск

Занаятчиите показаха целия път на едно острие – от коването на стоманата до гравирането

13.05.2018 | 16:08 Редактор: Иван Берберов
Съборът на ножари в Сопот блесна с мозаечен дамаск

Най-добрите майстори ножари в България се събраха в подбалканския град Сопот, за да обменят опит и да предадат умения и знания на по-младите. 

Специален гост на пленера бе един от най-добрите майстори-ковачи в Русия. Той демонстрира уникалната технология "мозаечен дамаск".

Евегний Добрин е представител на една от най-престижните руски занаятчийски школи. Той разказа, че при технологията „мозаечен дамаск“ се използва няколко вида стомана и се прави ковачка заварка. 

Най-трудоемката част е прецизно да се подредят елементите. Добрин посочи, че технологията е много древна и е била използвана както от варварите, които са разрушили Рим, така и при самурайските мечове. 

Днес "мозаечният дамаск" се практикува за украса на оръжия, саби и ножове предназначени за колекционери и любители. В нашата страна технологията тепърва навлиза. 

Майсторите ножари демонстрираха всички занаяти, които се практикуват у нас при направата на един нож. Цикълът започва с изковаването на острието и дооформянето и продължава със сглобяване, оформяне на дръжката и накрая гравиране. 

По време на пленера имаше интересна демонстрация на филипинско бойно изкуство с ножове и остриета.