Граждани настояват разкопките край АМ "Струма" да бъдат съхранени

Според правителството, нов проект обаче ще забави изграждането ѝ и ще струва повече от 40 млн. лева

09.05.2018 | 19:31 Редактор: Василена Василева
Граждани настояват разкопките край АМ

Десет пъти по-малко ще струва изместеването на магистрала Струма така, че да се съхранят архелогичеките находки от последните дни. Изичсленията направиха протестиращи, които настояват древните разкопки да бъдат съхранени. Според правителството, нов проект за автомагистралата ще забави изграждането ѝ и ще струва повече от 40 милиона лева.

Преместване на трасето с точно 280 метра ще отнеме само година и половина и десет пъти по-малко пари, а не 40 милиона лева, както твърди правителството. Това показват сметките на протестиращите, които са се свързали с българска компания, строила магистрала в Румъния. 

Магистралата ще засегне малка част от селището, категорични са експерите. Разкопоките на Хераклия Синтика ще продължат. Правилтестово отпусна за целта 100 хиляди лева. 

Перфектно запазени базилика и антична съдебна палата от времето на Александър Македонски са доказателство за приятелските отношения на Балканите някога. Повече от 2200 години по-късно нова комисия ще търси пресечните точки в историческите представи на България и Република Македония.