Археология vs. магистрала "Струма" - ще се мести ли трасето?

Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков ще инспектират на място

05.05.2018 | 11:35 Редактор: Ивайло Николов
Археология vs. магистрала

Вариант за решаване на казуса с археологическите разкопки край  благоевградското село Покровник се очаква да обявят премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков, информира БНР. 

Те ще инспектират строителството на магистрала "Струма" и ще посетят древното селище. Местни жители настояват разкопките да бъдат запазени в сегашния си вид и да се премести трасето на магистралата. 

Спасителните археологически проучвания, които извадиха на повърхността над 1500 ценни артефакти и няколко съхранени постройки от късната Античност,  провокираха изключително голям интерес и  поставиха на преден план въпроса за съдбата им.

Благоевградчани са категорични, че откритото трябва да остане на място, убедени, че става дума за  селището от римско време Скаптопара, на което областният център е наследник.

Запазването на археологическите открития ще наложи корекция на проекта за автомагистралата, което според кмета на  Благоевград Атанас Камбитов е възможно, въпреки напредналото строителство. 

За 11 май  е насрочено и извънредно заседание на общинския съвет, който трябва да гласува предложението за провеждане на местен референдум по въпроса.