Путин към Ердоган: Ударът в Сирия нарушава устава на ООН!

Русия призова международната общност да прекрати незабавно агресивните действия

15.04.2018 | 13:17 Редактор: Василена Василева
Путин към Ердоган: Ударът в Сирия нарушава устава на ООН!

Руският президент Владимир Путин строго осъди бомбардировките над Сирия. В телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, държавният глава е заявил, че Съединените щати са в нарушение на устава на ООН. 

Рано сутринта в събота над 100 ракети на САЩ, Великобритания и Франция удариха цели в близост до Дамаск и Хомс, свързвани с производството на химически оръжия. Решението предизвика смесени реакции на международната общност.

Извънредни заседания на НАТО и Съвета за сигурност на ООН бяха свикани броени часове, след като Съединените щати и техните съюзници бомбардираха Сирия. Държавите от Алианса единодушно подкрепиха ударите.

А по време на извънредната сесия на Съвета за сигурност на ООН, Русия предложи проекторезолюция. Тя призова международната общност да прекрати незабавно агресивните действия в Сирия и обяви ударите за нарушение на международното право и принципите на организацията. 

Въпреки подкрепата на Китай обаче на проекторезолюцията беше наложено вето от страна на Съединените щати, Великобритания и Франция. 

А Сирия категорично осъди бомбардировките на нейна територия. 

На този фон редица протести бяха организирани срещу бомбардировките. Демонстрации имаше пред Белия дом под наслов "Не на войната в Сирия", както и в Чикаго, където участниците в протестния марш призоваха да се прекрати американската военна намеса в региона.