САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия: Какви оръжия използваха?

Сирийската противоракетна отбрана свалила 71 от 103-те крилати ракети

15.04.2018 | 10:17 Редактор: Василена Василева
САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия: Какви оръжия използваха?

Несъмнено ударите срещу Сирия са най-мащабната до този момент атака срещу режима на сирийския президент от началото на гражданската война в страната преди седем години. Какви оръжия използваха Съединените щати и техните съюзници и как се защити Сирия? 

САЩ атакуваха Сирия със 103 крилати ракети "Томахоук". Една ракета тежи тон и половина и е дълга над шест метра. Обхватът им е между 1200 и 2500 километра, а скоростта почти 900 километра в час, имат възможност да носят експлозив с маса до 450 килограма, включително и ядрена бойна глава. 

Те са на въоръжение в Съединените щати от началото на 90-те години. Използват се заради възможността им да нанасят удари без да е необходим пилот. Най-често се изстрелват от кораби. 
Една ракета "Томахоук" струва на Вашингтон над 830 хиляди долара - за 103 ракети САЩ са платили повече 85 милиона долара. В превод името на ракетата означава томахавка. 

Великобритания използва изтребителите "Tornado", които бяха въоръжени с ракети "Storm Shadow". Ракетите са пригодени за изстрелване от въздуха и могат да нося бойни глави с маса до 400 килограма и да прелетят на разстояние над 400 километра. 

Това означава, че френските изтребители не се е наложило да прекосяват сирийското въздушно пространство, за да извършат бомбардировката. Франция пък заложи на едни от най-новите си фрегати на военноморските сили, като всеки кораб разполага с по 16 крилати ракети. Обхвата на този тип бойно средство се държи в тайна, но различни уебсайтове, свързани с военната индустрията, определят обсег на над 1000 километра. 

Засега Франция не уточнява колко ракети са използвани при мисията в Сирия. 

Руските военни казаха, че сирийската противоракетна отбрана, която е съветско производство, е свалила 71 от 103 крилати ракети, изстреляни от САЩ и техните съюзници. 

Ракетната зенитна система със среден обсег С-300 Фаворит може да поразява цели на разстояние до 200 километра, може да се използва срещу балистични и аеродинамични цели. Тези системи са на въоръжение в много страни, включително Китай, Беларус и Казахстан.