Анкара категорична: Ще продължи с усилията да се присъедини към ЕС

Уредената среща във Варна трябваше за пореден път да се опита да изглади някои разногласия между Турция и Запада

27.03.2018 | 08:33 Редактор: Василена Василева
Анкара категорична: Ще продължи с усилията да се присъедини към ЕС

Турция остава ангажирана към присъединяването към Европейския съюз въпреки пречките. Така турската преса коментира провелата се вчера във Варна среща на високо равнище ЕС – Турция.

Анкара бе категорична, че ще продължи с усилията да се присъедини към ЕС, независимо от пречките. И изрази готовност за нормализиране на отношенията, които са обтегнати от дълго време, пише "Дейли сабах". 

Ердоган посочи доброто сътрудничество между Анкара и 28-те страни по отношение на имиграцията и борбата срещу тероризма, заявявайки, че се надява двете страни да са излезли от "един много труден период". 

Българският премиер Бойко Борисов, който бе домакин на срещата и чиято страна, съседна на Турция, за пръв път поема председателството на ЕС, изрази задоволство от връщането на партньорите "на масата за преговори". 

Уредената среща във Варна между европейски и турски чиновници трябваше за пореден път да се опита да изглади някои разногласия между Турция и Запада. Това пише британският експерт Саймън Уолдмън в израелското издание "Haaretz" в публикацията си, озаглавена "Няма смисъл Европа да опитва отново с Турция. Тя просто не може да се състезава с Путин". 

Според автора Турция и Европа "едва ли в близко време ще се помирят", защото освен многото нерешени въпроси между тях, те имат съвършено различни приоритети и различни "стратегически ориентири". 

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)