Русенци скочиха на протест срещу насилието в детските градини

Искат допълнително монтиране на камери и в занималните на заведенията

25.02.2018 | 14:13 Редактор: Иван Берберов
Русенци скочиха на протест срещу насилието в детските градини

Родители от Русе излязоха на протест срещу насилието в детските градини. Въпреки студеното време, те се събраха, за да изявят желанието си децата им да бъдат защитени, чрез видео наблюдение. Недоволството им е както срещу физическото посегателство, така и срещу словесната агресия от страна на персонала.  

В детските градини в Русе има видеонаблюдение от 2 години, но само на входовете, в коридорите и кухните. Родителите настояват да бъдат поставени камери и в занималните. В момента работят над 100 камери, а общината има готовност да монтира още. 

Видеозапис от камера в коридора се е оказал единственото доказателство в защита на учителка, набедена в насилие. Обвинението към нея било подплатено с медицинското на детето, според което то имало множество кръвоизливи и синини по лицето. Но на записа се вижда как в края на деня въпросното дете прегръща учителката си, а майка му си го взима спокойно от детското заведение. 

В този ред на мисли е хубаво да отбележим, че монтирането на камери подсигурява и двете страни  - както децата и родителите, така и възпитателите. Засега видеонаблюдението в занималните остава невъзможно, тъй като в нито детска градина не е постигнато пълно съгласие от родителите.