Скандал в БНТ доведе до искане на оставката на Кошлуков

Програмният директор на телевизията с ултиматум към "Денят започва с култура", последва протест

22.01.2018 | 18:26 Редактор: Тодор Петров
Скандал в БНТ доведе до искане на оставката на Кошлуков

Напрежение и публична размяна на обвинения в обществената телевизия. Тази сутрин екипът на предаването "Денят започва с култура" прочете в ефир декларация, която осъжда поведението на програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков. 

Визията на новия програмен директор на БНТ 1 как трябва да изглежда едно предаване в обществената телевизия, предизвика остър дебат. Според Кошлуков "Денят започва с култура" говори на неразбираем език и затова има нисък рейтинг.

Кошлуков поиска от екипа бързи резултати - двойно увеличение на зрителската аудитория, както и нетолкова елитарен подбор на темите и изразните средства. 

В профила си във Facebook бившият депутат изрично посочва, че обществените телевизии в цяла Европа се радват на добър рейтинг, защото имат добри предавания. И в БНТ, пише програмният директор, работят качествени журналисти. Но те невинаги постигат добри резултати. А оценката за БНТ дава обществото, а не определени партии или медии на олигарси. 

Позицията на Емил Кошлуков обаче предизвика вълна от недоволство. Екипът на "Денят започва с култура" излезе с декларация, която остро осъжда идеите на Кошлуков. Позицията беше прочетена в ефир - нещо невиждано в новата история на обществената медия. 

Случващото се на "Сан Стефано" 29 доведе до искания за оставката на Емил Кошлуков. Недоволни граждани и служители на БНТ се събраха пред сградата на националната телевизия, за да подкрепят колегите си от "Денят започва с култура". 

Вижте повече по темата в репортажа на Илияна Шишкова!