fallback

САЩ забавя изтеглянето си от Иранското ядрено споразумение

Вашингтон наложи санкции на 14 граждани от Техеран, включително и на министъра на правосъдието

13.01.2018 | 15:29 Автор: Иван Берберов

Съединените щати отложиха изтеглянето си от Иранското ядрено споразумение, но отправиха ултиматум към европейските си партньори, да променят условията по сделката. В същото време Вашингтон наложи санкции върху 14 ирански граждани, с което предизвика остра реакция от страна на Техеран. 

За Доналд Тръмп това е последен шанс за Иранското ядрено споразумение. Американският президент удължи с 3 месеца облекчаването на икономическите санкции срещу Техеран и предупреди ЕС – ако условията не се променят, Вашингтон ще се оттегли. Според някои анализатори обаче целта на Щатите е друга. 

"Единствената причина, поради която САЩ все още са част от Ядреното споразумение, е, че целият останал свят, с изключение на Израел и Саудитска Арабия, предупреди администрацията на Тръмп, че ако Вашингтон се изтегли ще остане в изолация. Щатите се опитват да направят така, че Иран да не извлече икономически ползи от сделката и да се оттегли сам", обясни директорът на Националния Иранско-Американския съвет Реза Мараши. 

Сред санкционираните ирански граждани е и иранският министър на правосъдието. Аргументите са неспазване на човешките права, подкрепяне на тероризма и развитие на Иранската балистична програма. Реакцията на Техеран е, че с тези си действия САЩ пресичат червена линия. 

Иранското външно министерство се закани с ответни мерки, без да уточнява какви. По-рано тази седмица европейските първи дипломати изпратиха ясен сигнал към Вашингтон, че нямат намерение на предоговорят Ядреното споразумение. То беше сключено през 2015 г. и се смята за ключов успех в международните отношения. 

fallback
Още от Репортажи
fallback