САЩ забавя изтеглянето си от Иранското ядрено споразумение

Вашингтон наложи санкции на 14 граждани от Техеран, включително и на министъра на правосъдието

13.01.2018 | 15:29 Редактор: Иван Берберов
САЩ забавя изтеглянето си от Иранското ядрено споразумение

Съединените щати отложиха изтеглянето си от Иранското ядрено споразумение, но отправиха ултиматум към европейските си партньори, да променят условията по сделката. В същото време Вашингтон наложи санкции върху 14 ирански граждани, с което предизвика остра реакция от страна на Техеран. 

За Доналд Тръмп това е последен шанс за Иранското ядрено споразумение. Американският президент удължи с 3 месеца облекчаването на икономическите санкции срещу Техеран и предупреди ЕС – ако условията не се променят, Вашингтон ще се оттегли. Според някои анализатори обаче целта на Щатите е друга. 

"Единствената причина, поради която САЩ все още са част от Ядреното споразумение, е, че целият останал свят, с изключение на Израел и Саудитска Арабия, предупреди администрацията на Тръмп, че ако Вашингтон се изтегли ще остане в изолация. Щатите се опитват да направят така, че Иран да не извлече икономически ползи от сделката и да се оттегли сам", обясни директорът на Националния Иранско-Американския съвет Реза Мараши. 

Сред санкционираните ирански граждани е и иранският министър на правосъдието. Аргументите са неспазване на човешките права, подкрепяне на тероризма и развитие на Иранската балистична програма. Реакцията на Техеран е, че с тези си действия САЩ пресичат червена линия. 

Иранското външно министерство се закани с ответни мерки, без да уточнява какви. По-рано тази седмица европейските първи дипломати изпратиха ясен сигнал към Вашингтон, че нямат намерение на предоговорят Ядреното споразумение. То беше сключено през 2015 г. и се смята за ключов успех в международните отношения.