"Как беше на български?" припомня красотата и богатството на езика ни

Facebook страницата има за цел да ни измъкне от света на чуждиците

01.11.2017 | 17:52 Редактор: Василена Василева

Красотата на българския език, неговото богатство и специфика – това ни припомня страница във Facebook, която набира все по-голяма популярност. Целта на начинанието е по забавен и игрови начин да се измъкнем от света на чуждиците, които завладяват речта ни. И да видим, че в езика си имаме алтернатива – прекрасни думи, които да използваме във всекидневието си.

В речта ни постоянно навлизат нови думи, за повечето от които обаче има български аналог. Facebook страницата "Как беше на български?" е проект, роден от желанието да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни. 

Според създателите на проекта чуждиците не са фешън. Напротив, те обричат на забрава красиви думи. Въпреки че са неизменна част от речта ни, чуждиците дразнят мнозина.

Създателите на Facebook страницата са оставили отворена вратата за хората, които харесват идеята да се включват с предложения за публикации и теми, които да бъдат поставяни на обсъждане. Защото езикът е жив, той е на всички и отговорността за него е на всеки един от нас. 

Репортаж на Ива Григорова.