България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ренета Инджова: "Събуждането" на България е невъзможен процес!

Бившият служебен министър смята, че Денят на будителите е изчерпан

01.11.2017 | 08:28 Редактор: Василена Василева
Ренета Инджова:

"Събуждането" в Деня на народните будители се изпълнява много формално и ритуално. Споменават се имената на всички български духовни водачи, възрожденци и революционери, но с това празникът се изчерпва, посочи в студиото на "България сутрин" бившият служебен министър Ренета Инджова.

"Събуждането в страната ни обаче се оказва един много сложен и дори невъзможен процес. Ако вземем предвид факта, че за 2016 г. производството на кники е малко над 7 хил. броя, то по данни на Евростат за същата година България е най-големият производител на кратуни и тикви в ЕС - над 133 хил. тона, изпреварваме дори Испания и Франция", коментира тя.

По думите ѝ управляващите трябва да обърнат внимание на този растеж, тъй като това е огромен принос за икономиката на страната и спокойно може да се счита за основание на нови политики.

"Щом тази удивителна статистика излиза по повод Хелоуин трябваше вече да е започнало едно будителство, учение за това кое ноу-хау е довело до увеличение над 30 пъти в рамките на едно десетилетие и какво би могло да следва оттук нататък", коментира Ренета Инджова пред Bulgariq ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.