Още три месеца извънредно положение в Турция

Резултатите от вота изкараха хиляди на протести в цялата страна

18.04.2017 | 12:24 Редактор: Иван Берберов
Още три месеца извънредно положение в Турция

Хиляди излязоха по улиците на Истанбул, Анкара и другите големи градове в страната. Недоволството е срещу решението на турската ЦИК да признае за валидни дори бюлетините, на които не е поставен печат.

Основните опозиционни партии в Турция обявиха, че ще оспорват резултатите от референдума. Международните наблюдатели вече публикуваха отчет за вота, в който се посочва, че допитването е проведено при липса на свобода на изразяване, сплашване и ограничен достъп на медиите.

Президентът Реджеп Ердоган отхвърли категорично критиките.

"Има една организация, наречена Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя публикува някакъв свой доклад. В него се казва, че изборите в Турция не били демократични. Първо, искам да ви кажа да си знаете мястото. Ние нито ще прочетем, нито се интересуваме от политически мотивираните ви доклади" заяви Ердоган.

На референдума в неделя 51,41% от турците казаха "Да" на промените, а срещу тях гласуваха - 48,59 на сто. Новите правила дават широки изпълнителни правомощия на президента. 

Извънредното положение, което вече бе удължавано няколко пъти, пък гарантира право на кабинета да заобикаля парламента при приемането на нови закони, както и да въвежда всякакви ограничения, когато сметне за необходимо.