Формулата 10/10 проработи за кандидат-депутат от листата на БСП

Опитът му във властта е като съветник в Министерство на отбраната за 2013-2014г.

30.03.2017 | 19:00 Редактор: Иван Берберов
Формулата 10/10 проработи за кандидат-депутат от листата на БСП

След като вече са ясни окончателните резултати и мандатите, остава само избраните за депутати от две листи да решат от кой район ще влязат. Днес ЦИК обяви и резултатите от преференциите.

За някои словосъчетанието "да уцелиш десетката" може да е метафора, но за Николай Цонков от БСП е формула за успех. Той се кандидатира за депутат за първи път, а партията му го поставя на 10-о място в листата си и въпреки това се отзовава в 44-то народно събрание.

"Партийният вот и съвпадението на цифрите изигра най-съществена роля", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Когато се редят листите, номерата на партиите в интегралната бюлетина все още не се знаят. Цонков дори не разбира, че неговото място в подредбата на кандидат-депутатите съвпада с този на формацията му.

В деня на вота, след като излизат резултатите от изборите, младият кандидат-депутат е разочарован. Още вечерта обаче идват първите сигнали, че щастливото му число е проработило. 

В понеделник Цонков официално ще е избран за депутат. Все още свиква с идеята и чака с нетърпение клетвата. Гледал е много пъти как народните избраници казват "заклех се", но сега ще го преживее. 

Късметлията не смята да остави кариерата си на университетски преподавател.  Има и две докторантури. Опитът му във властта е като съветник в Министерство на отбраната в периода 2013-2014г.