Данни от КНСБ показват неравнопоставеност при заплащането на жени

Нежният пол получава с около 15% по-малко от мъжете при еднакви длъжности

07.03.2017 | 21:31 Редактор: Иван Берберов
Данни от КНСБ показват неравнопоставеност при заплащането на жени

"Човек, ако има желание да работи, няма срамна работа. Няма срамна работа, какво ще да е, но да си взима парите", казва Анелия, която чисти улиците на Монтана вече осем години. Парите не ѝ стигат, но са сигурни, затова и не търси друго.

Близо 60% от безработните жени у нас са без работа поне от две години и подобно на Анелия често са склонни на по-ниско заплащане и нямат претенции за условията на труд

Колкото по-високи са доходите, толкова по-малко са дамите, показват данните на КНСБ. В шест от най-нископлатените браншове у нас, където заплатите са около 500лв., преобладават служителите жени. Силният пол доминира в два от трите най-високо платени бранша - енергетиката и далекосъобщенията.

"Заплатите, където са над 1000 лева, има два пъти повече мъже", отбеляза Пламен Димитров президент на КНСБ.

720 хиляди жени остават извън пазара на труда заради семейни задължения - гледане на деца или грижа за по-възрастни роднини - заради липсата на достатъчно детски градини, ясли и хосписи.

Затова и от синдиката предлагат данъчни облекчения – и за работодатели, които създават подобни условия, и за семействата с деца.

Вижте още във видеото: