Наводнения и свлачища превзеха Невада и Калифорния

Южна Австралия в мрак заради токов удар, предизвикан от рекордни горещини

09.02.2017 | 16:20 Редактор: Тодор Петров
Наводнения и свлачища превзеха Невада и Калифорния

Тежки наводнения в Невада след скъсването на язовирна стена. В Калифорния пък десетки къщи бяха затрупани от кални свлачища след проливните дъждове. 

Стената на язовира Туентиуан майл се скъса и водата заля обширна територия в окръг Елко, разположен в източната част на Невада. Основни пътища са непроходими, а железопътните връзки в района са прекъснати. 

Властите призоваха хората да се евакуират към по-високи места. Нивата на реките в Невада и съседния Юта продължават да се покачват, заради започналото обилно снеготопене.

Мощните бури, ударили северната част на Калифорния с проливни дъждове и бурен вятър, причиниха огромни клани свлачища. Тонове размекната пръст затрупаха десетки къщи в градчето Лос Гатос. 

Жителите бяха евакуирани своевременно, а местните власти обещаха да окажат помощ на останалите без дом хора.

Южна Австралия потъна в мрак за няколко часа заради токов удар, вследствие на рекордните горещини. Потреблението на електричество скочи в жегите, което доведе до срив в енергийната система. 

Близо 40 хиляди домакинства останаха без електричество, след като силни ветрове извадиха от строя ключов далекопровод. 

Североизточната част на страната е в другата крайност. Там се разрази буря, която донесе със себе си обилни снеговалежи и на места причини тежки наводнения.