Бунт на родители и учители срещу третокласник (Обновена)

Деветгодишно момче тормози съученици и преподаватели

26.01.2017 | 19:00 Редактор: Тодор Петров
Бунт на родители и учители срещу третокласник (Обновена)

Социален казус изкара родители и учители на протест тази сутрин. Деветгодишното дете от столичното 19-о училище тормози съучениците си и учителите. 

Проблемният 9-годишен Димитър ще бъде преместен в друго училище, а учебният процес ще бъде възстановен от понеделник.

Днес в 17:00 се проведе втори протест, на който присъстваха много третокласници - съученици на Димитър. 

"Ако му помогнем ще може да се оправи", казва едно от неговите съученици.

"Димитър е едно нормално дете и, ако се съберат пари за него, ще можем да му помогнем", сподели друга съученичка на Димитър.

На протестът имаше и две подписки. Първата бе за промяна в стандарта за приобщаващото образование, а втората - да се върне директор Арнаудова на поста си.  Днес тя подаде оставка.

"Аз просто подадох заявление за напускане и мотивите са ми изцяло лични, нямат общо с конкретния случай", заяви директорката на 19-о училище.

Вече три седмици съучениците на агресивното дете учат в сградата на община "Красно село", а не в училището, защото родителите им не ги пускат в час. 

Те твърдят, че проблемният третокласник тормози децата им, а институциите бездействат. Родителите са подали сигнали до институциите. 

Въпросното дете е в това учебно заведение от септември, след като е било преместено от 20-о училище заради агресивно поведение, когато законът позволяваше такава мярка. 

Съгласно новите разпоредби обаче ученици до четвърти клас не могат да бъдат местени като наказание, но третокласникът вече е преместен, въпреки закона. Взети са и мерки той да не създава проблеми в новото училище.

"Ще бъде осигурявана допълнителна подкрепа. В началото ще има период, в който ученикът винаги ще бъде с придружаващ възрастен, било то ресурсен или помощник учител, психолог. В различно време различни специалисти ще бъдат с детето, докато се преодолее кризисният период", заяви Калоян Дамянов от Национална асоциация на ресурсните учители.

Институциите работят в сътрудничество с родителите, за преодоляване на ситуацията.