Бургаски роми масово припознават децата си след проверка

Кметицата на кв. "Горно Езерово" спира източването на хазната от "самотните майки"

19.01.2017 | 19:25 Редактор: Тодор Петров
Бургаски роми масово припознават децата си след проверка

Роми от бургаския квартал "Горно Езерово" масово припознават децата си. Това се случва, след като кметицата на квартала започва масови проверки по къщите и установява, че жени от общността получават помощи като самотни майки без да са такива.

В "Горно Езерово" живеят повече от 3 500 души, а 70% от тях са роми. Жените от общността масово източват държавната хазна. 

Получават социални помощи като лъжат, че са самотни майки, а всъщност съжителстват с бащите на децата си. Децата умишлено не се признават, за да се взимат помощи. 

"Извършваме внезапни проверки , оказвам съдействие на колегите от Дирекция "Социално подпомагане". Съвместно извършваме проверки на адресите. Аз знам, че съжителстват и няма как да ги скрия", заяви кметът на "Горно Езерово" Иванка Георгиева. 

Тя обяснява на ромите, че нарушават закона като попълват декларации с невярно съдържание и ще им бъдат спрени социалните помощи. Започва масово припознаване на деца. 

Тук повечето ромски семейства живеят от помощи, но пак се оплакват, че парите са малко. Кметицата на Горно Езерово се надява и в други ромски махали в страната да последват нейния пример. 

Целта е да се спрат злоупотребите и помощи да получават наистина майки, които отглеждат децата си сами.

Вижте повече във видеото: